Fysioterapia

Mitä fysioterapia on?

Fysioterapia on ammattiala, jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään vaivoja, jotka vaikuttavat kykyyn liikkua ja toimia arjessa. Tähän pyritään ensisijaisesti liikkeen ja harjoittelun kautta. Fysioterapiasta on apua muun muassa kiputilojen hoidossa, urheilijoiden suorituskyvyn tukena ja syöpäpotilaiden kuntoutuksessa.

 

Näyttöön perustuva fysioterapia perustuu korkeatasoiseen tutkimustietoon, jota sovelletaan yksilöllisesti ja eettisesti asiakkaan arvojen ja toiveiden mukaisesti.

Fysioterapia tilat.
Fysioterapiassa voidaan hyödyntää monia eri välineitä, esimerkiksi tankoa ja levypainoja.

Fysioterapiakäynnin kulku

Ensimmäistä kertaa Fysioraan tulevia pyydetään täyttämään esitietolomake. Lomakkeella kysytään henkilötietojen lisäksi mahdollisista sairauksista, lääkityksistä ja vammoista. Kaikki antamasi tiedot ovat salassa pidettäviä, eikä niitä luovuteta kolmansille osapuolille ilman lupaa. Tietojen keruu perustuu lakiin ja takaa fysioterapian turvallisuuden.

 

Esitietoja täydennetään alkuhaastattelulla, jossa kartoitetaan oireiden historiaa ja pyritään rajaamaan niiden syyt. Haastattelun tueksi voidaan havainnoida kehon rakenteita, mahdollisia puolieroja, ryhtiä, liikkeen laatua ja hengitystä. Tarvittaessa oireiden alkuperä selvitetään tutkimalla, esimerkiksi mittaamalla nivelten liikkuvuuksia, testaamalla lihasten voimaa, tunnustelemalla kehon osia tai käyttämällä muita erityistestejä.

 

Käytännön fysioterapia koostuu erilaisista harjoitteista, joiden oheen voidaan tarvittaessa yhdistää hierontaa, nivelten käsittelyä tai teippaamista. Tärkeintä on, että löydämme sinulle sopivat hoitotavat ja harjoitteet, jotka tukevat tavoitteitasi. Fysioterapiaa varten kannattaa pukeutua mukaviin ja liikunnan salliviin vaatteisiin.

Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia

Fysioterapeutin puoleen on hyvä kääntyä, jos jokin kiputila haittaa elämää. Useimmiten kivut helpottuvat harjoitteilla, jotka edistävät nivelten liikkuvuutta, lihasten voimaa, hermojen toimintaa sekä arjen toimintakykyä.

 

Samaa vaivaa voidaan hoitaa useilla erilaisilla menetelmillä, eri lähestymistapoja käyttäen. Fysiorassa Martti on erikoistunut McKenzie-menetelmään, joka on tutkitusti tehokas hoitokeino selän ja raajojen kiputiloihin. Sitä käytetään muun muassa välilevynpullistumien, lyhentyneiden kudosten, kiinnikkeisten hermojuurien, ryhtiongelmien sekä jännevammojen hoitoon.

Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapia tarkoittaa useimmiten urheiluvammojen kuntoutusta. Tavoitteena on, että urheilija voi palata turvallisesti lajinsa pariin nousujohteisen harjoittelun avulla. Yksilöllisen ohjelman suunnittelussa hyödynnetään laji- ja urheilija-analyyseja, joissa lajin vaatimukset ja siinä tarvittavat ominaisuudet puretaan osiin. Kuntoutuksessa keskitytään esimerkiksi liikkuvuuden, kehonhallinnan tai eri voimaominaisuuksien hiomiseen.

 

Uudelleenloukkaantumisen riskiä voidaan vähentää vahvistavilla harjoitteilla ja teippauksilla. Lisäksi urheilijan fysioterapiaan voi kuulua palautumista tukevia toimia, kuten hierontaa tai hengitysharjoituksia.

Syöpäpotilaan fysioterapia

Fysioterapiasta voi saada apua ennen syöpähoitoja, hoitojen aikana tai niiden jälkeen. Tilanteesta riippuen harjoittelulla pyritään kehittämään kestävyyttä, lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta tai vähentämään kipua ja turvotusta. Turvotusalttiuteen ja kudosten liikkuvuuteen voidaan vaikuttaa myös erilaisin teippauksin tai hieronnalla.

 

Syöpäpotilaan fysioterapian tavoitteena voi olla myös turvallinen paluu liikunnan pariin, syöpähoitojen kehoon aiheuttamat muutokset huomioiden.

 

Liikunnallisen kuntoutuksen on todettu vähentävän syöpähoitojen haittoja sekä pienentävän riskiä sairastua uudelleen.