Hieronta

Hieronnan hyödyt

Hieronta on tutkitusti tehokas hoitokeino erilaisiin kiputiloihin, lihaskireyksiin ja stressiin. Urheilijat ja aktiiviliikkujat hakeutuvat hierontaan nopeuttaakseen palautumista ja ehkäistäkseen ylikuormitustiloja. Raskaana olevat voivat puolestaan saada helpotusta raskauden aiheuttamiin kipuihin, suonenvetoihin tai turvotukseen. Hierontaan tulijalla ei kuitenkaan tarvitse olla erityistä vaivaa, vaan tavoitteena voi olla myös rentoutuminen tai ennaltaehkäisevä kehon huolto.

 

Hakeudu hierontaan, kun:

  • Haluat lievennystä kiputiloihin
  • Niveltesi liikeradat ovat rajoittuneet
  • Sinulla on vamma, josta olet parantumassa
  • Harrastat liikuntaa ja kaipaat tehokasta lihashuoltoa
  • Haluat ennaltaehkäistä jännitystilojen syntyä
  • Kärsit stressistä
  • Haluat rentoutua

Hierontahoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Usein parhaat tulokset saavutetaan, kun hieronta yhdistetään fysioterapiaan.

Hierontakäynnin kulku

Esitietoja täydentää lyhyt alkuhaastattelu, jossa kartoitetaan toiveesi ja tavoitteesi: hierontaan tulon syyt sekä mahdollinen oirehistoria. Mikäli tahdot keskittyä rentoutumiseen, tarkempia testejä ei tarvita. Jos taas kaipaat apua johonkin tiettyyn vaivaan, haastattelun jälkeen voidaan havainnoida kehon rakennetta, ryhtiä, liikkumista, hengittämistä, lihaskireyksiä tai mahdollisia puolieroja. Oireiden alkuperä pyritään selvittämään tutkimalla, esimerkiksi tunnustelemalla kehon osia, mittaamalla nivelten liikkuvuuksia, testaamalla lihasten voimaa tai käyttämällä muita erityistestejä.

 

Hierontakäsittely kestää 45 tai 60 minuuttia. Tunnissa ehtii käymään läpi esimerkiksi niska-hartiaseudun, selän ja pakarat. Lyhyempi aika soveltuu esimerkiksi niska-hartiaseudun ja selän hierontaan.

 

Hieronnan pitää tuntua, muttei sattua. Hoidon aikana ilmenevästä kivusta tai arkuudesta kannattaa mainita heti. Lisäksi kannattaa kertoa, jos jokin ote tai tekniikka tuntuu mielestäsi epämiellyttävältä – näin löydämme tilalle sopivamman käsittelytavan. Myös asentoa voidaan muuttaa mieluisammaksi tarpeen mukaan.

 

Noudatamme Fysiorassa koulutetun hierojan eettisiä ohjeita, joiden lähtökohtana on ihmisarvon kunnioittaminen, vastuullinen toiminta sekä ammatillinen osaaminen.

Klassinen hieronta

Klassisen hieronnan tavoitteena on yleensä rentouttaa lihaksia, lievittää kipuja, vilkastuttaa verenkiertoa, vähentää turvotusta sekä rauhoittaa keskushermostoa. Lisäksi hieronta edistää mielihyvähormonien tuotantoa ja saa siten aikaan kokonaisvaltaisen rentouden ja hyvänolontunteen.

 

Tarvittaessa hierontaan voidaan yhdistää käsiteltävien kehon osien liikuttamista eli nivelkäsittelyä. Liike edistää nivelten liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta.

Klassinen hieronta.
Sivelyote on yksi yleisimmin käytetyistä hierontaotteista.

Urheilijan hieronta

Urheilijan hieronnassa käytetään monia klassisen hieronnan otteita, mutta niiden soveltamisessa otetaan huomioon harjoitteluohjelma. Hieronta tukee suorituskykyä auttamalla urheilijan kehoa ja mieltä palautumaan raskaasta harjoittelusta. Tärkeässä roolissa on myös vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Hieronnan oheen voidaan tarvittaessa tehdä teippauksia.

Urheiluteipillä tehty nilkan tukiteippaus.

Raskausajan hieronta

Raskaus muuttaa naisen kehoa ja saattaa altistaa tulevan äidin monille vaivoille. Hieronnassa näitä vaivoja pyritään vähentämään keskittymällä oireiden aiheuttajiin kuten ryhtimuutoksiin, turvotukseen tai stressiin. Hierontaotteiden voimakkuutta ja hieronta-asentoja sovelletaan turvallisesti raskauden etenemisen mukaan. Vatsan kasvaessa voidaan esimerkiksi hyödyntää erikoistyynyjä, joilla asento saadaan hieronnan aikana mahdollisimman mukavaksi.

Vasemmalla kyljellä makuu on monesti mukavin asento raskauden edetessä.

Syöpäpotilaan hieronta

Syöpää sairastavalta tai sen läpi käyneeltä kerätään tavallista enemmän esitietoja, jotta hieronta voidaan toteuttaa turvallisesti jokaisen yksilöllinen tilanne huomioiden. Hierontahoidon aikana kohdistetaan erityishuomiota paineensäätelyyn: syöpäpotilaan hieronta on usein perinteistä hierontaa kevyempää.

 

Hieronnalla ei pyritä parantamaan itse syöpää, vaan sillä lievitetään sairauteen ja sen hoitoihin liittyviä haittoja. Oikein sovellettuna hieronta voidaan toteuttaa myös syöpähoitojen aikana. Tällöin on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen hieronnan aloittamista.

 

Syöpäpotilaan hieronta voi tutkimusten mukaan vähentää:

  • Kipua
  • Väsymystä
  • Ahdistusta
  • Masennusta

Muita positiivisia vaikutuksia ovat pahoinvoinnin väheneminen, arpikudoksen liikkuvuuden lisääntyminen, ääreishermostoperäisten oireiden helpotus, rentoutuminen sekä parempi unen laatu.